Πέμπτη 16 Μαι 2024
Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 10:04

Τεύχη Δημοπράτησης του Διαγωνισμού για το έργο με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 21ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΚΩ – Β’ ΦΑΣΗ»

Το παρόν έργο αφορά στην κατασκευή των απαιτούμενων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 στο λιμένα της Κω κατά μήκος των κρηπιδωμάτων καθώς και της όπισθεν αυτών χερσαίας ζώνης.

Ο λιμένας της Κω, ο οποίος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Κατασκευάστηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από τα αρχαία χρόνια μέχρι την προηγούμενη δεκαετία. Αποτελείται από : α) τον Κύριο Προβλήτα που είναι νεότερη λιμενική εγκατάσταση, β) τον Εσωτερικό Λιμένα που είναι φυσικός, το επονομαζόμενο «Mανδράκι» και γ) τον πρόβολο επί πασσάλων (βλ. Σχέδιο 193_Γ2).

Ο Κύριος Προβλήτας συνδέει το νησί με τον Πειραιά, τη Ρόδο και άλλα γειτονικά νησιά. Έχει μορφή σχήματος «Γ» γάμα. Διαθέτει τέσσερις ράμπες, εκ των οποίων οι τρεις προορίζονται για Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και βρίσκονται στο βορειοανατολικό μέτωπο (τμήμα ΒΓΔΕ), ενώ η τέταρτη στο νοτιοανατολικό (τμήμα ΕΖ) και προορίζεται για χρήση από το Πολεμικό Ναυτικό. Από τις τρεις ράμπες Ε/Γ-Ο/Γ σκαφών η μία είναι κύρια ενώ οι άλλες δύο είναι δευτερεύουσες και δεν διαθέτουν κεκλιμένο επίπεδο. Στην εσωτερική πλευρά του Κύριου Προβλήτα αφενός στο τμήμα ΖΖ1Η εξυπηρετούνται κυρίως τα αλιευτικά σκάφη και αφετέρου στο τμήμα Η1Η2Θ, τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Ο Εσωτερικός Λιμένας έχει σχήμα ύψιλον «υ» και σε αυτόν ελλιμενίζονται τουριστικά σκάφη και σκάφη ημερήσιας κρουαζιέρας, Το συνολικό μήκος των παραλιακών κρηπιδωμάτων του είναι περίπου 950m.

Ο προβλήτας επί πασσάλων κατασκευάστηκε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 για να φιλοξενήσει μικρά κρουαζιερόπλοια. Έχει μήκος περίπου 130 m και μέσο πλάτος 10 m.

Ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017, προκάλεσε σημαντικές ζημιές τόσο στον Κύριο Προβλήτα, όσο και στον εσωτερικό φυσικό λιμένα. Δεν εντοπίστηκαν ζημιές στον προβλήτα επί πασσάλων.

Τα έργα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορούν :
1. Επισκευή και ενίσχυση των κρηπιδωμάτων αφενός του Κύριου Προβλήτα ,

2. Επισκευή και ενίσχυση του Εσωτερικού λιμένα «Μανδράκι», από τις βλάβες που τους προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου 2017.

Επισημαίνεται, ότι κατά την εκτέλεση των έργων της παρούσας εργολαβίας θα πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του λιμένα καθ' όλη την διάρκεια του έτους.

Επιγραμματικά αναφέρεται ότι :
Α) ο Κύριος Προβλήτας χρησιμοποιείται από Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, για την διασύνδεση της νήσου Κω με την υπόλοιπη Χώρα, και από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουαζιεροπλοίων που προσδένουν σε αυτόν και
Β) τα παραλιακά κρηπιδώματα του εσωτερικού λιμένα, που είναι ενταγμένα στο ιστορικό κέντρο της πόλης Κω, χρησιμοποιούνται από πλήθος τουριστικών πλοίων και ημεροπλοίων που προσδένουν.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 10:14