Παρασκεύη 26 Απρ 2024
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 12:40

Παροχή διευκρινήσεων & απαντήσεων επί ερωτημάτων που ετέθησαν από ενδιαφερόμενους & αφορούν το Τεύχος Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Αριθμ. Προκήρυξης στην ΕΕ S: 2018/S 114-260321 ΑΔΑΜ Προκήρυξης ΚΗΜΔΗΣ:18PROC003288350)(Απαντήσεις:48-51)

Επί των τεθέντων προς διευκρίνιση σχετικών ερωτημάτων – θεμάτων και αφορούν το Τεύχος της Ά Φάσης – Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση σύμβασης Σ.Δ.Ι.Τ. του έργου του θέματος, διευκρινίζουμε τα εξής:

ΕΡΩΤΗΜΑ 48:
Τα επενδυτικά κεφάλαια (Funds) κατά κανόνα επενδύουν μέσω εταιριών ειδικού σκοπού (ΕΕΣ) που συστήνονται εξατομικευμένα ανά επένδυση. Ένα νομικό πρόσωπο, ο Διαχειριστής Επενδύσεων (Investment Fund Manager) είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής των επενδυτικών κεφαλαίων. Κατά συνέπεια, η τεχνική εμπειρία των επενδυτικών κεφαλαίων συγκεντρώνεται στον Διαχειριστή Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε ότι ένα επενδυτικό κεφάλαιο (fund) (είτε ενεργεί ως Υποψήφιος, μέλος Ένωσης Προσώπων που συγκροτεί Υποψήφιο είτε ως «Τρίτος Φορέας» κατά την έννοια του Άρθρου 8 της Πρόσκλησης) δύναται να βασιστεί στην τεχνική ικανότητα και εμπειρία του Διαχειριστή Επενδύσεων, το νομικό πρόσωπο το οποίο έχει υλοποιήσει τις οικείες επενδύσεις για λογαριασμό του επενδυτικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε ότι θα αρκούσε προς απόδειξη της σχετικής τεχνικής ικανότητας και εμπειρίας η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του επενδυτικού κεφαλαίου ή/και διαχειριστή επενδύσεων, με αναφορά στα χαρακτηριστικά των έργων στα οποία έχει γίνει επένδυση κεφαλαίων από τον Διαχειριστή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 48:
Η επίτευξη των σκοπών του Επενδυτικού Κεφαλαίου γίνεται με βάση το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις δραστηριότητες αυτού και τις καταστατικές προβλέψεις για τα συναφή θέματα και τα όργανα διακυβέρνησης στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και Διαχειριστής Επενδύσεων. Οι αρμοδιότητες του Διαχειριστή Επενδύσεων, εσωτερικού ή εξωτερικού, προβλέπονται είτε στο καταστατικό είτε στον Κανονισμό Επενδύσεων του Επενδυτικού Κεφαλαίου. Συνεπώς η εμπειρία του Διαχειριστή Επενδύσεων εξαρτάται από τις παραχωρηθείσες αρμοδιότητες και την άσκηση αυτών και η διατύπωση a priori γενικευμένης θέσης είναι προβληματική.
Όπως προκύπτει από το άρθρο 7.4.2 περ. (2) της Πρόσκλησης, σε συνδυασμό με το άρθρο 9.6.3 περ. (1) και το Παράρτημα 8 της Πρόσκλησης, την απαιτούμενη ειδική εμπειρία σύναψης ή εκτέλεσης συμβάσεων παραχώρησης έργων και ΣΔΙΤ μπορεί ιδίως να επικαλεστεί ο μέτοχος του οικονομικού φορέα που εκτέλεσε τις συμβάσεις που επικαλείται ο Υποψήφιος, ανεξαρτήτως αν ο μέτοχος αυτός είναι επενδυτικό κεφάλαιο ή εταιρία ειδικού σκοπού που έχει συσταθεί από επενδυτικό κεφάλαιο ή/και άλλον οικονομικό φορέα ή/και τελεί υπό την διαχείριση έτερου οικονομικού φορέα που ενεργεί ως διαχειριστής επενδύσεων ή όχι κ.ο.κ. Σε τέτοια περίπτωση, προς πλήρωση του τιθέμενου κριτηρίου της Πρόσκλησης, ο ανωτέρω μέτοχος του οικονομικού φορέα που εκτέλεσε τις συμβάσεις που επικαλείται ο Υποψήφιος, μπορεί να είναι ο ίδιος Υποψήφιος, ή να είναι μέλος της Ένωσης Προσώπων που ενεργεί ως Υποψήφιος ή να είναι Τρίτος Φορέας κατά την έννοια του άρθρου 8 της Πρόσκλησης και υπό την επιφύλαξη των λοιπών συναφών διατάξεων της τελευταίας και της καταστατικής δυνατότητας προς τούτο. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ως άνω ειδική εμπειρία σταθμίζεται κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο άρθρο 7.4.2 περ. (2) της Πρόσκλησης.
Επίσης δεν αποκλείεται η δυνατότητα του υποψηφίου να στηρίζεται στις ικανότητες οικονομικών φορέων, τις οποίες «δανείζονται» από άλλους οικονομικούς φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι δύνανται να αποδείξουν τη πραγματική δυνατότητα χρησιμοποιήσεως των ικανοτήτων τόσο του άμεσου, όσο και του έμμεσου δανειοπαρόχου. Η απαίτηση της Πρόσκλησης για προσκόμιση των δικαιολογητικών τεκμηρίωσης του δανειοπάροχου, με την οποία διασφαλίζεται η ουσιαστική δέσμευση ότι θα παρασχεθούν πράγματι στον υποψήφιο οι «δάνειες» ικανότητες, τις οποίες επικαλείται, δεν μπορεί να αφορά μόνο τον άμεσο πάροχο δάνειας εμπειρίας, αλλά και τον έμμεσο. Η προαναφερθείσα απαίτηση είναι υποχρεωτική και απαραίτητη ακόμη και για εταιρεία, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο επιχειρήσεων καθώς πρόκειται για διακριτά νομικά πρόσωπα και δεν υφίσταται τεκμήριο ότι η αμέσως «δανείζουσα» εταιρεία διαθέτει τις ικανότητες αυτές εκ μόνου του λόγου ότι τις διαθέτει τρίτη εταιρεία, ανήκουσα στον ίδιο όμιλο ή ότι πρόκειται για συνδεδεμένες επιχειρήσεις (μητρική - θυγατρική) .

Περαιτέρω και όσον αφορά την ειδικότερη αναφορά της ερώτησης: το Επενδυτικό Κεφάλαιο για τις ανάγκες της παρούσας, θεωρείται ότι διαθέτει την ικανότητα της παρ. 7.4.2 (2) εφόσον έχει συμμετάσχει το ίδιο στη σύναψη ή εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης έργων ή/και συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) σύμφωνα με τις προβλέψεις της παραγράφου αυτής. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να κάνει χρήση των διατάξεων του άρθρου 8 υπό την επιφύλαξη των λοιπών συναφών διατάξεων της Πρόσκλησης και της καταστατικής δυνατότητας του παραχωρούντος την ικανότητα οικονομικού φορέα προς τούτο.
Όσον αφορά τα αποδεικτικά μέσα αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια στο άρθρο 9.6.

ΕΡΩΤΗΜΑ 49:
Η παράγραφος (3) του Άρθρου 7.3.5 της Πρόσκλησης προβλέπει ότι η συμμόρφωση επενδυτικού κεφαλαίου προς το Κριτήριο Χρηματοοικονομικής και Οικονομικής Επάρκειας δύναται, κατ’ εξαίρεση, να αποδεικνύεται από πιστοποιητικό ή έκθεση ορκωτού ελεγκτή. Σε σχέση με την περίπτωση αυτή, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε ότι η εν λόγω βεβαίωση ή έκθεση δύναται να εκδοθεί από τον ορκωτό ελεγκτή που ενεργεί ως τακτικός (νόμιμος) ελεγκτής του οικείου νομικού προσώπου (ή των οικείων νομικών προσώπων).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 49:
Επιβεβαιώνεται

ΕΡΩΤΗΜΑ 50:
1. Η δεύτερη περίοδος του Άρθρου 8.1 της Πρόσκλησης προβλέπει ότι «υπό τους ιδίους όρους, μία Ένωση Προσώπων μπορεί να στηρίζεται στις ικανότητες των συμμετεχόντων στην ένωση ή άλλων φορέων». Με δεδομένη την ανωτέρω αναφορά, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε τα εξής:
(α) Ότι, σε περίπτωση που Ένωση Προσώπων δύναται να αποδείξει ότι πληροί το κριτήριο του Άρθρου 7.3.6 (σε σταθμισμένη βάση, σύμφωνα με το εν λόγω Άρθρο) ή/και το κριτήριο της παραγράφου (2) του Άρθρου 7.4.2 με αναγωγή στη συνδυασμένη εμπειρία όλων των μελών της (σε σταθμισμένη βάση, σύμφωνα με το εν λόγω Άρθρο), κανένα από τα μέλη της εν λόγω Ένωσης Προσώπων δεν θα θεωρείται ότι συνιστά «Τρίτο Φορέα», κατά την έννοια του Άρθρου 8 της Πρόσκλησης και, κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών του Άρθρου 8 εκ του λόγου αυτού, και

(β) Ότι, ανεξάρτητα από τις αναφορές σε στάθμιση που περιλαμβάνονται στις εν λόγω παραγράφους, Ένωση Προσώπων δύναται να αποδείξει ότι πληροί το κριτήριο του Άρθρου 7.3.6 ή/και το κριτήριο της παραγράφου (2) του Άρθρου 7.4.2 με αναγωγή στην εμπειρία ενός μόνο από τα μέλη της εν λόγω Ένωσης Προσώπων (ή, εν πάση περιπτώσει, μέρους αλλά όχι του συνόλου των μελών της), εφόσον καθένα από τα μέλη της Ένωσης Προσώπων που εισφέρει την οικεία εμπειρία συμφωνεί να δεσμευθεί ως «Τρίτος Φορέας» και (επιπροσθέτως των δικαιολογητικών που αφορούν στα κατ’ ιδίαν μέλη της Ένωσης Προσώπων) προσκομίζει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από το Άρθρο 8 της Πρόσκλησης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 50:
(α) Επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 8.1 της Πρόσκλησης, μία Ένωση Προσώπων μπορεί για την πλήρωση των κριτηρίων χρηματοοικονομικής και οικονομικής επάρκειας καθώς και τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας να στηρίζεται στις ικανότητες των συμμετεχόντων στην ένωση ή άλλων φορέων. Τα ίδια τα μέλη της Ένωσης Προσώπων δεν θεωρούνται Τρίτοι Φορείς σε σχέση με την ένωση, επομένως δεν δικαιούνται, ενεργώντας ως Τρίτοι Φορείς, να παράσχουν σε άλλα μέλη της Ένωσης Προσώπων τις ικανότητες που τα ίδια επικαλούνται, ως μέλη της Ένωσης Προσώπων, και σταθμίζονται υπέρ του Υποψηφίου.
(β) Αναφορικά με την πλήρωση των κριτηρίων των παραγράφων 7.3.6 και 7.4.2 (2), η επίκληση συγκεκριμένης ικανότητας από μέλος της Ένωσης Προσώπων, ανεξαρτήτως ποσοστού στάθμισης, γίνεται άπαξ (π.χ. το απομένον μετά την στάθμιση ποσοστό ικανότητας μέλους Ένωσης, δεν μπορεί να διατεθεί ως ικανότητα «Τρίτου Φορέα» σε άλλο μέλος της Ένωσης). Στην περίπτωση που μέλος της Ένωσης διαθέτει ικανότητα της οποίας δεν κάνει επίκληση το ίδιο, είναι δυνατόν αυτή να διατεθεί σε άλλα μέλη της Ένωσης υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 της Πρόσκλησης.
Περαιτέρω, τα μέλη της Ένωσης δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «Τρίτος Φορέας» για την ίδια την Ένωση και να διαθέσουν την ικανότητά τους. Η προβλεπόμενη στήριξη της Ένωσης στις ικανότητες των συμμετεχόντων σε αυτή, γίνεται υπό τους όρους της Πρόσκλησης (προβλεπόμενη στάθμιση).
Ανεξαρτήτως αυτών, όσον αφορά την ειδική εμπειρία λειτουργίας και συντήρησης αυτοκινητοδρόμων του άρθρου 7.4.2 περ. (1) της Πρόσκλησης, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση Ένωσης Προσώπων που ενεργεί ως Υποψήφιος, η ως άνω εμπειρία πρέπει να συντρέχει στο πρόσωπο ενός τουλάχιστον μέλους αυτής, το οποίο συμμετέχει στην Ένωση Προσώπων με ποσοστό όχι μικρότερο του δέκα επί τοις εκατό (10%) (βλ. άρθ. 7.4.2 περ. (1) υποπερ. (iii) της Πρόσκλησης). Επομένως, εφόσον έστω και ένα μέλος της Ένωσης Προσώπων πληροί το τιθέμενο κριτήριο κατά τα προαναφερθέντα, δεν απαιτείται άλλη στάθμιση ή αναγωγή ή παροχή ικανοτήτων κλπ.


ΕΡΩΤΗΜΑ 51:
Το Άρθρο 8.5 και το Παράρτημα 3 (Υπόδειγμα 1) της Πρόσκλησης αναφέρονται στην ευθύνη του Τρίτου Φορέα που παρέχει χρηματοοικονομική ή οικονομική εμπειρία. Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε ότι είναι ορθή η κατανόησή μας των εν λόγω όρων ως προς το ότι ο Τρίτος Φορέας καθίσταται εις ολόκληρον υπόχρεος αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις του μέλους της Ένωσης Προσώπων, το οποίο ο Τρίτος Φορέας υπόσχεται να υποστηρίξει. Συναφώς προς τα ανωτέρω, παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε ότι δεν σκοπείται να καταστεί ο Τρίτος Φορέας συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση Σύμπραξης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 51:
Ο Τρίτος Φορέας θα υπέχει έναντι της Αναθέτουσας Αρχής από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη με τον Ανάδοχο σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι όροι που περιγράφονται στο Άρθρο 8 της Πρόσκλησης. Οι όροι διασφάλισης αυτής της διάταξης θα εξειδικευτούν στη Σύμβαση Σύμπραξης και τα Παραρτήματά της.
Ο Τρίτος Φορέας δεν θα είναι συμβαλλόμενος και δεν θα υπογράψει τη Σύμβαση Σύμπραξης. Η Σύμβαση Σύμπραξης θα υπογραφεί από την Αναθέτουσα Αρχή και τον Ανάδοχο και θα περιλαμβάνει και όλα τα Παραρτήματα που μπορεί να υπογράφονται από διάφορους άλλους εμπλεκόμενους σε αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 12:55