Νικόλαος Ταχιάος
Βιογραφικό Σημείωμα Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών
Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1962. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.
Είναι αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ από το 1987 μέχρι το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.
Επί πέντε συνεχείς τετραετίες, από το 1987 έως και το 2006 οπότε και αποφάσισε να αποχωρήσει, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα αυτό θήτευσε ως αντιπρόεδρος στην Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), ως αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και ως αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005).
Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο 2009 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Από το Σεπτέμβριο 2019 μέχρι τις 26 Ιουνίου 2023 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικό (πρώην Αττικό) Μετρό Α.Ε.
Στις 27 Ιουνίου 2023 διορίστηκε στην θέση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από την επαγγελματική δραστηριότητά του και έχοντας συμμετάσχει για πολλά χρόνια σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης.
Αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα και εδώ και χρόνια είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media ειδικά για θέματα της Θεσσαλονίκης.
Η εικοσάχρονη θητεία του στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει αφήσει σημαντικές επιτυχίες.
Εμβληματικά έργα και σχεδιασμοί πνοής έχουν το αποτύπωμα της αναγνωρισμένα καθοριστικής συμβολής του, όπως η ανάπλαση της νέας παραλίας, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το δημαρχιακό μέγαρο, ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.
Στον τομέα του πολιτισμού καταγράφονται ως γεγονότα που σημάδεψαν την Θεσσαλονίκη στην εποχή τους και έχουν αφήσει εξαιρετικές αναμνήσεις, ενδεικτικά της ανοικτής και κοσμοπολίτικης αντίληψής του, η διοργάνωση των επετειακών 30ων Δημητρίων με την συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών όπως ο Alan Bates με την Peter Hall Company, ο Philip Glass, οι Momix, ο Zbigniew Preisner και η Milva κι επίσης η αναδρομική έκθεση του Helmut Newton που εγκαινίασε ο ίδιος ο φωτογράφος στην μοναδική επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, η εμφάνιση για πρώτη φορά τσίρκου χωρίς ζώα στην Ελλάδα (Cirque Baroque) και καλλιτεχνών δρόμου όπως οι Urban Sax.